Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Trafik kazası sonucu araçta meydana gelen hasarların tamirinden sonra araçta değer kaybı yaşanır. Bu değer kayıpları sonrasında onarım görmüş araçların piyasa koşullarında, önceki değerinden daha düşük bir düzeydeki fiyata göre sunulmak durumda kalınır. Trafik kazaları, araç sahibi herkesin karşılaşabileceği bir vaka olmasından dolayı, çoğu kişi daha önceden kasko yaptırıp onarım masraflarından kaçınırlar. Kasko firmaları, kapsam dâhilinde olan tüm onarım maliyetleri karşılarlar. Ancak, araç değer kaybı davası konusunda dikkat edilecek husus, araçlar sigortalı olsa bile meydana gelen değer kaybının bu kapsamda yer almıyor oluşu. Sigorta şirketleri bu durumdan tamamen soyutlanır. Bu durumda, kaza sonucunda araçta meydana gelen değer kaybını karşılamak için geriye sadece ikincil şahıslara araç değer kaybı davası açma seçeneği kalıyor. Yalnız tarafların aralarında bir müzakere sonucunda anlaşmaları, ortadaki değer kaybı davasını düşürmektedir.

Araç Değer Kaybının Hesaplanması

Araç değer kaybının hesaplanmasının ilk aşamasında belli unsurların tespiti yapılır. Bunlar, aracın kaza öncesi piyasa değer, yıpranma oranı, üretim yılı, araç kilometresi ve daha önce meydana gelmiş hasar ve tamirat, parça değişikliğinin kaydı şeklindedir. Bunun için ilgili mahkemeler bilirkişi incelemesi talep eder bu doğrultuda değer kaybı tespiti yapılır. Burada dikkat edilecek nokta, şahsın değer tespiti ve daha sonrasında dava açabilmesi için kazada kusursuz olması ve sorumluluğun karşı tarafta olmasıdır. Tabi araçta onarılan parçalar daha önce %100 sağlam ve orijinal parçalardan oluşmalıdır. Araçtaki çoğu parçada değer kaybı kapsamına girse de cam, stop lambaları, tampon, silecek, jant gibi değişim gerektiren parçalar bu kapsama girmez. Bu tespiti takriben araç değer kaybı davası açılabilir.

Araç Değer Kaybı Davası

Bu davayı açabileceğimiz tek kişi, kazaya sebebiyet veren şahıslardır ve araç değer kaybı davası hukuki dayanağı, Borçlar Kanunu 122. Maddesi gereğine göre düzenlenir. Aralarında bir uzlaşma gerçekleşmemesi durumunda, dava açılacak olan şahıs herhangi bir kusuru olmadığını delil dâhilinde ispatlamak durumdadır. Aksi takdirde kaybı ödemekle zorunda kalır. araç değer kaybı davası sürecinde karşı tarafa tespit edilen değer kaybının karşılanması talep edilebileceği gibi, onarım masrafı da talep edilebilir.

Araç değer kaybı davası için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.

  • Tespit tutanağı
  • Ekspertiz raporu
  • Servis raporu
  • Servis faturası
  • Sigorta poliçesi
  • Araçtaki hasarın yer aldığı fotoğraflar
  • Varsa, tanık listesi

Bu tür davada araç değer kaybı zamanaşımı toplamda 2 yıldır. Bu sürenin takribi kaza tarihi olarak belirlenir. Süreyi aşan olaylar veya davalar zaman aşımına uğrayarak yasal sürecin dışında kalır.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN